De Kashmir Tarot - 22 Originele Serigrafieën door Nicolaas C.J. van Beek

Kashmir Tarot - foto 1
klik voor vergroting

De eerste ontwerpen voor de Kashmir Tarot werden uitgevoerd tijdens een langdurig verblijf in de Indiase provincies Himachal Pradesh en Kashmir. Door de meer dan 200 kleur-drukgangen bleek de realisatie van de Kashmir Tarot een opgave van ongewone complexiteit en arbeidsintensiteit. Na de voltooïng werd in Rikon (Zwitserland) een exemplaar aangeboden aan de 14e Dalai Lama van Tibet.
Nu, zoveel jaren later, is de Kashmir Tarot een zeer gewild verzamelaarsobject in tarotkringen en wordt beschreven in diverse internationale boeken en vakliteratuur. De Kashmir Tarot is opgenomen in de collecties van twee musea: the Museum of Mantic Arts in Copenhagen, Denmark en het Tarot-Museum in België.

Introductie tot de Kashmir Tarot door Rachel Pollack, U.S.A.

"De Kashmir Tarot neemt een unieke plaats in tussen alle duizenden tarotdecks die sinds de eerste tarotschilderijen uit de 15e eeuw zijn verschenen.
De vormgeving alleen al maakt de Kashmir Tarot anders dan alle andere decks. Nicolaas van Beek heeft twee tarotdecks ontworpen en uitgevoerd. Het gedrukte exemplaar waar wij het over hebben, is het tweede. De eerste bestaat uit 22 hand-gesneden houten bas-reliëfs. Wereldwijd zijn er acht van deze houten Kashmir tarotdecks vervaardigd, die nu in het bezit zijn van tarotverzamelaars. Voor zover ik weet, heeft niemand behalve Nicolaas van Beek de grote en krachtige afbeeldingen van de Grote Arcana op deze wijze toegepast.

Het gedrukte deck is geen kopie van het houten deck. Nicolaas begon helemaal opnieuw, waarbij hij een een eigen symbolisch systeem van vorm en geometrie ontwikkelde. Ook werkte hij in een precies en delicaat kleuren-schema. In plaats van de standaardmethode van drukwerk, waarbij de kwaliteit van de kleur wat vervlakt, koos hij voor de zeefdruk techniek, waarbij elke kleur op elke kaart apart gedrukt werd, een langzaam en kostbaar proces, dat heeft geresulteerd in kaarten van een ongewone schoonheid.

Kashmir Tarot - foto 2
klik voor vergroting

Nicolaas van Beek verwijst naar de Kabbalistische connectie door een Hebreeuwse letter per kaart toe te voegen; op elke kaart gebruikt hij ook een bijbehorend astrologisch teken.

Voor zijn primaire symbolische verbinding heeft hij echter gekozen voor het Tibetaans Boeddhisme. Om dit te integreren in de Grote Arcana van de Kashmir Tarot, gebruikt hij terugkerende symbolen, hoofdzakelijk door middel van lijnen en cirkels die verbindingen maken met een systeem van energiecentra in het menselijk lichaam.

De Tarot toont de ontwikkeling van bewustzijn, maar doet feitelijk veel meer; het begeleidt ons in deze ontwikkeling. De kracht van deze voorstellingen is zodanig dat hoe meer we met ze werken, hoe meer ze op ons inwerken, onze kennis vergroten, en onze perceptie veranderen."

• Rachel Pollack

Auteur van:
"86 Degrees of Wisdom"
"De Nieuwe Tarot"

De Kashmir Tarot - door Stuart R. Kaplan, U.S.A.

De Nederlandse kunstenaar Nicolaas C.J. van Beek creëerde twee tarotdecks die elk op zich ongewoon zijn. Het eerste deck is gesneden in walnoothout en het tweede is gedrukt.

Veel van de symboliek heeft te maken met de Chakra's, beschreven als centra van energie die emaneren vanuit het centraal energie kanaal en indien gestimuleerd door mentale en fysieke beoefening, de latente spirituele en psychische capaciteiten tot ontwikkeling brengen.

Kashmir Tarot - foto 3
klik voor vergroting

Tijdens een bezoek aan Dharamsala, in de Indiase provincie van Himachal Pradesh in 1982, onstond het idee om een eigen tarotdeck uit te voeren. Van Beek reisde naar Kashmir en begon daar met het ontwerpen en vervaardigen van het houten "prototype" Kashmir tarotdeck, dat werd opgedragen aan zijn Boeddistische leraar Kyabje Ling Rimpoche.

Het houten deck is gesneden in een oplage van 8, met behulp van een Kashmiri houtsnijder Abdul Salama.
De 22 kaarten zijn gesneden in walnoothout als bas-relief en zijn gepresenteerd in een walnoothouten kistje.

Alhoewel het gedrukte exemplaar zijn basis vind in het eerste houten Kashmir tarotdeck, stond het papier meer subtiele lijnen toe, waarmee een symbolisch systeem van geometrie werd toegevoegd.

Het Kashmir Tarot zeefdruk-deck werd in 1984 voltooid op Bristol karton waarbij elke kleur op de kaarten werd gezeefdrukt; dit liep op tot 10 a 15 "print-runs" per kaart.
Bij het drukken werd Nicolaas van Beek bijgestaan door Dik Al uit Nederland.

De kunstenaar baseert zijn Tarot op de westerse tarots zoals Rider-Waite en de Tarot van Marseilles, met de toevoeging van oosterse symboliek. Op sommige kaarten, zoals de tiende kaart, "Het Wiel van Waarheid", wordt een volledige Tibetaanse symboliek gebruikt.

• Stuart R. Kaplan

President, U.S. Games Systems, Inc.
New York, U.S.A.
Uitgever van "The Encyclopedia of the Tarot"

Om de Kashmir Tarot per post te bestellen,

Stephen H.N. van Beek

Een diashow met meer dan 60 schilderijen van Nicolaas van Beek: www.artfromtheheart.nl/nicolaasvanbeek

Recensie door
Dr. Robert Wang, U.S.A.

“Dit is een van de meest interessante en evocatieve tarotdecks die in jaren is verschenen..
De kaarten die Nicolaas C.J. van Beek heeft ontworpen en vervaardigd zijn zowel symbolen van innerljike ervaring als schone kunst.”
Dr. Robert Wang, leraar en onderzoeker van de Golden Dawn, auteur van de Golden Dawn Tarot.