Cursisten-expositie 2012 "Keramiek met ballen" bij CBK Emmen

Poster ‘Keramiek met ballen’
Poster "Keramiek met ballen"

Het idee voor een grote expositie rond het thema holle bolle bal ontstond in 2011 doordat cursiste Aly Venema van de vrijdagmorgengroep Emmen, met een kleine bol begon, die uit kleine stukjes klei in een drukvorm werd opgebouwd..
Aly verzamelde zelf al jaren allerlei bollen en dat was voor haar een leuke inspiratie voor het werken met klei.
Dit bleek besmettelijk te werken en al snel volgden er meer bollen.
Hierdoor kwamen wij, docenten Rosita Sikking en Ineke van Wengerden, op het idee de bol als thema te kiezen voor onze cursussen van het volgende seizoen.
Wij wilden bovendien met deze expositie alle volwassen CQ cursisten van de afdeling keramiek ook duidelijk eens buiten CQ laten treden.

Met de vele bezuinigingen en het totaal intrekken van alle subsidie van de gemeente voor volwassenen, vonden wij het tijd samen met onze cursisten onze  "ballen " te laten zien.
Zodat men met eigen ogen kon zien dat deze cursisten, waaronder diverse amateurkunstenaars, het waard zijn om door te kunnen gaan.
Wij waren dan ook heel blij dat CBK Emmen ons deze gelegenheid en hun medewerking wilde bieden.

Keramiek werk van Lucy Hoogland
On top of the World

Keramiek werk van Marijke Goedhart
Klaproos-bol

Keramiek werk van Geral Smit Toering
Kikkerbol

Keramiek werk van Jan Kloosterman
Kloosterbol

Keramiek werk van Becky Voorwinden
Ndebele-bol

Keramiek werk van Jolly Cerini
Bal-jurk

Keramiek werk van Ben Berends
Bal-in-bal

Het leuke was dat in alle keramiekgroepen van ons beiden, zowel de beginners als (ver-)gevorderden door elkaar heen werden geplaatst.
Dat werkt enorm inspirerend voor de cursisten onderling en men doet zo ook kennis op van elkaar.
Zo vonden velen de bol-opdracht in eerste instantie niet aansprekend, maar gaandeweg geïnspireerd door wat er om hen heen ontstond, werd het enthousiasme steeds groter.
Uiteindelijk liep het dusdanig uit de hand dat het aantal van 100 bollen ruim werd overschreden.
Al die verschillende cursisten gaven, wat bij deze expositie goed te zien was, ook een grote variatie in de uitwerking van een thema.
De cursisten maakten keramische ballen met titels als de ‘Baljurk’, de ‘Boekenbol’, de ‘Toverbal’, de ‘Losbol’ of de ‘Kloosterbol’.
Zoveel verschillen qua grootte, kleuren, manieren van decoreren of zelfs combinatie met ander materialen; het maakte de Keramiek met Ballen tentoonstelling heel verrassend.
Dat er met veel plezier is gewerkt aan deze expositie lijkt ons duidelijk zichtbaar.
Wij zijn ontzettend trots op dit resultaat en op al onze cursisten!
Ineke en Rosita

Deelnemende cursisten CQ Emmen:
Leida Reuvers, Hillie Olijve, Hélène Duivenvoorden, Rita Kotterman, Ria Stokman, Kirsten de Valk, Becky Voorwinden, Elise van Donk, Karen Kuper, Jan Kloosterman, Joke Roberti, Eef van de Riet, Annelies van der Valk, Janke Velema, Carin van Luijck, Jolly Cerini, Lucy Hoogland, Marijke Goedhart, Minnie Maats, Netty van Gorp, Patty Ament, Lineke Hilberts, Anna Brommer, Irene Aeilkema, Anneloes Jongepier, Jellie Neutel, Aly Venema, Willy Kloostra-Hoogstraten, Afke Snel, Els Haverkort. Ton Orsel, Hanneke Veneman, Ineke de Grijs, Willy Oosterhof, Geral Smit Toering, Yolanda Brandenburg, Anke Dekker, Ben Berends, Kees Stehouwer, Wilma Meijer, Gerda Schippers

Deelnemers CQ Coevorden:
Ans Bekman, Marga Bos-de Kwaasteniet, Lyke den Dulk, Jelte Ferweda, Jenny van Geest, Dini ter Heege, Conny van der Hoek, Trijnie Kamphuis, Jan Reijs, Leny Toering, Erma Wessel, Aartje Berends, Ap Dorgelo, Cora Lameris, Dineke Nijhof-Kroeze, Edith van Poppelen, Anke van der Plas, Marianne van der Plas, Lot Rooijakkers, Riet van der Steen

De keramiekcursus

De keramiekcursus van CQ in Emmen stond vele jaren onder de bezielende leiding van Rosita Sikking-Reeberg.
Zij werkte in vijf groepen met totaal zo'n vijftig cursisten.
In Coevorden verzorgde Ineke Rietvelt-van Wengerden twee lessen voor ruim twintig cursisten.